Rakytník rašetliakový
Rakytník rešetliakový

Rakytník rešetliakový sa stal právom hviezdou medzi zdraviu prospešnými bylinami vďaka širokému spektru pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Zaslúžene je označovaný ako tzv. „prírodný multivitamín“. Obzvlášť v zimnom období je rakytník rešetliakový prínosnou rastlinou, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Je unikátne tým že obsahuje až 10 rôznych vitamínov a antioxidantov, 15 stopových prvkov, oleje, nenasýtené mastné kyseliny a iné biologicky aktívne látky mimoriadne prospešné pre zdravie.

Voľne rastúci rakytník je rozšírený po celom svete. Rakytník nenájdete len na mongolskej stepi, odkiaľ pochádza ale aj v Európe ako aj na piesočnatých dunách na pobreží Severného mora či horských svahoch. Pestuje sa ako strom alebo ker ako ovocná ale aj okrasná drevina. Kým rastlina začne rodiť treba sa o ňu starať 6 až 8 rokov, preto je rakytník pomerne vzácna surovina. Jeho prínos pre ľudský organizmus je však neoceniteľný.

Denne stačí zjesť jednu lyžičku plodov – mrazených, sušených alebo sterilizovaných. Surové je taktiež možné priamo konzumovať, ale ich trpká chuť vás môže odradiť.
Rakytník má detoxikačné účinky, obsahuje vlákninu, takže je výborný aj pri očiste organizmu, má protizápalové účinky – zápal hrdla, mandlí a pľúc nevynímajúc, chráni pred voľnými radikálmi, je dobrý na nervový systém a podporuje funkciu pečene, obličiek a močového ústrojenstva. Jeho liečivý účinok na kožu a antiseptické účinky sú výborné aj na popáleniny.

Rakytník obsahuje:

  • vitamín C - rakytník sa môže pýšiť vysokým obsahom tohto vitamínu ktorý je veľmi potrebný pre zdravie človeka, má až 24x viac vitamínu C než citrón a 18x viac ako kiwi
  • vitamín E - priaznivo pôsobí na pokožku, pružnosť ciev, aj ďalšie telesné tkanivá
  • vitamín K - nedostatok tohto vitamínu vedie k zrážanlivosti krvi, krvácaniu z rôznych orgánov, tkanív a tvorbe modrín
  • vitamín P (bioflavonoidy) - pôsobí ako antioxidant, posilňuje obranyschopnosť, zvyšuje odolnosť žíl a tepien, napomáha vylučovaniu toxických prvkov z tela a spoločne s vitamínom C pomáha pri vírusových ochoreniach (napr. chrípka alebo opary)
  • vitamín A - má antioxidačné účinky, napomáha zlepšovať zrak, podporuje funkciu pľúc, hrubého čreva, prostaty a mozgu
  • vitamín D - je nevyhnutnou súčasťou v čase rastu detí, podporuje rast kostí a posilňuje ich
  • triesloviny - majú schopnosť účinne pôsobiť pri hnačkách a problémoch v tráviacom ústrojenstve, žalúdku a črevách, pri vonkajšom použití na kožu majú sťahujúci, protizápalový a antibakteriálny účinok
  • omega 3, 6 a 9 - nenasýtené mastné kyseliny ochraňujú bunky pred deštrukciou a poškodením, znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu, zabraňujú vysúšaniu a vypadávaniu vlasov, pomáhajú pri hojení rán, podporujú odolnosť organizmu a vitality
  • omega 7 - táto vzácna mastná kyselina sa v prírode vyskytuje len málo, v rakytníku je obsiahnutá v hojnom množstve, táto látka je antioxidantom a podporuje tráviaci trakt
Pripojte svoj príspevok...
Neprihlásený uživateľ ( alebo sa zaregistrovať na ABIO.sk )
Komentovať ako neprihlásený uživateľ
Nahrávanie príspevku... Komentár sa obnoví po 00:00.

Buďte prvý a pripojte svoj komentár.