svetetelny koren dioscorea batatas mTá najlepšia možná voľba, ako udržiavať telo zdravé je dodávať mu potrebné živiny pochádzajúce z prírody, nie z laboratórií farmaceutických firiem. Jedna z možností ako si udržiavať pevné zdravie je pestovať a konzumovať Svetelný koreň, ktorý nemá negatívne vlastnosti zemiakov a naopak posilňuje výrazne imunitný systém. Hovorí sa o ňom ako o rastline budúcnosti. Dioscorea batata - Svetelný koreň je špeciálny druh koreňa Yam. Vďaka špecifickému spôsobu pestovania sa od ostatných rastlín líši svojimi neobvyklými, veľmi významnými kvalitami. Posilňuje naše telo a má schopnosť ho uzdravovať. Pokiaľ mu ľudia v jeho okolí doprajú pozornosť, odmení sa im. Všetkým odporúčame prejsť sa medzi vyrastenými Svetelnými koreňmi a vnímať atmosféru ktorá z nich vyžaruje.

Dioscorea batata pôvodne pochádza z Číny, kde sa pestuje hlavne ako liečivá rastlina. Od roku 1753 podľa Carla Linného nesie názov Dioscorea, ktorý získala na počesť slávneho antického botanika Pedania Dioscorida, ktoreho dielo De Materia medica vychádza z poznatkov okruhu Platónovej akadémie. Renesančnému svetu sprostredkoval toto antické dielo Pietro Andrea Mattioli vo svojom slávnom herbári, ktorý z Dioscorida vychádza. V takzvanom Vojničovom manuskripte nájdeme indície, že Svetelný koreň pestovali už v starovekej Atlantíde. Tento manuskript je pripisovaný františkánovi Rogerovi Baconovi. 
  vojnicov rukopis svetelny korendioscorea batata svetelny koen
Vojničov manuskript

Zvláštnosť a jedinečnosť Svetelného koreňa
Zvláštnosť svetelného koreňa však nespočíva len v hojnosti a merateľnosti obsiahnutých látok a v ich vyváženom pomere, ale predovšetkým v tom, že hľuza má veľkú a jedinečnú schopnosť ukladať svetelný éter dôležitý pre ľudské telo a pôsobiaci ako aktivátor pri budovaní vnútorných a vonkajších síl potrebných aj pre našu imunitu a psychickú vyrovnanosť.

„Malo by sa podariť, aby v Európe zdomácnel a nahradil zemiaky ako hlavnú potravinu.„ Túto vetu predniesol Dr. Rudolf Steiner, zakladateľ antropozofie, na konci svojho poľnohospodárskeho kurzu, ktorý vyvrcholil 17. júna 1924 na panstve Koberwitz v Sliezsku. Ešte toho roku Wolfgang Waschmuth odišiel vyzbrojený Steinerovými inštrukciami do Číny, odkiaľ priviezol dva exempláre koreňa, ktoré boli vysadené pri Goetheane v Dornachu. Toho sa už Rudolf Steiner nedožil. Na ďalšie osudy Svetelného koreňa potom dohliadala holandská lekárka Ita Wegman, ktorá spoločne s ním stála pri zrode antropozofickej medicíny. Po pestovateľských neúspechoch grófa Adalberta von Keyserlingk a pestovateľa osív a učiteľa záhradníctva Petra Ratzi sa v roku 1996 po približne sedemročnom výskume podarilo vynájsť vhodnú pestovateľskú metódu Ralfovi Rößnerovi, viazačovi kníh, pastierovi oviec a učiteľovi záhradníctva. Odvtedy sa koreň začal pestovať na celom svete.
ralf rossner so svetelnym korenom
Ralf Rossner so Svetelným koreňom pri slnečnej sušičke

Svetelný koreň je vysoko účinný prostriedok posilňujúci imunitu:
  • vhodný pri poruchách imunity a chronickej únave
  • omladzuje a celkovo vitalizuje
  • posilňuje a pôsobí na slezinu, obličky a pľúca (kašel, dušnosť)
  • upravuje a podporuje trávenie
  • zdroj kremíka - pôsobí na kožu a vlasy, výsledkom je hladká a hebká pleť, lesklé a silné vlasy
  • stimuluje žľazy s vnútornou sekréciou (hypofýza, štítna žľaza...)
  • harmonizuje hladiny cukru a cholesterolu v krvi
  • má priaznivý vplyv na hormonálnu nervovnováhu u žien, na menštruačné bolesti a klimaktérium (prechodové ťažkosti), vnútorné emocionálne dysharmónie u žien
  • pôsobí ako afrodisiakum a vyživuje esenciu semena
  • používa sa ako prírodné antidepresívum, má ukľudňujúci efekt
  • pomáha pri migrénach a nespavosti
  • upravuje problém s častým močením - polyuria
svetetelny koren dioscorea batatas krajany
Konzumácia Svetelného koreňa
Svetelný koreň sa dá konzumovať surový, varený, sušený. Zdravotne sa čerstvý koreň na začiatku konzumuje po jednom koliesku krájaný keramickým nožom, nie kovovým (5-10 mm podľa hrúbky) pravidelne na lačno prvé 3 týždne. Potom je dobré dať si 2-3 dni pauzu a pokračovať v užívaní. Aj vo veľmi malých porciách vyvoláva svetelný koreň výdatný pocit sýtosti. Sušením ani tepelnou úpravou sa posilňujúce účinky nestrácajú, len chuťový zážitok je iný. Pre Svetelný koreň je typické, že obsahuje slizovité látky. Na reze je biely, chutí neutrálne, ľahko sladkasto a lahodne. Je krehký a chrumkavý ako biela reďkovka. Konzumuje sa lúpaný alebo nelúpaný. Vhodný na chleb, do šalátov, ako príloha k jedlu, do polievok i rôznych zeleninových zmesí. Varený chutí ako veľmi dobrý zemiak. Skladuje sa podobne ako koreňová zelenina, najlepšie vo vlhkej pivnici v piesku alebo voľne položený na chladnejšom mieste mimo dosah elektomagnetického žiarenia, teda nemal by byť skladovaný v chladničke.


Pestovanie Svetelného koreňa
Pestujeme ho z pacibuliek, z jednoročných koreňov, odrezkov koreňa alebo z koreňových krčkov. Z pacibuliek vyrastie za prvú sezónu jednoročný menší koreň, ktorý zvyčajne nie je väčší ako 20 až 30 centimetrov. Tento jednoročný koreň sa cez zimu uskladní v pivnici a v d‘alšej sezóne z neho vyrastie dvojročný koreň, ktorý je už vhodný na zber a môže byť 1 až 1,5 metra dlhý. Schopnosť ukladať svetelný éter majú výlučne len samčie rastliny.
Pripojte svoj príspevok...
Neprihlásený uživateľ ( alebo sa zaregistrovať na ABIO.sk )
Komentovať ako neprihlásený uživateľ
Nahrávanie príspevku... Komentár sa obnoví po 00:00.

Buďte prvý a pripojte svoj komentár.