svetetelny koren dioscorea batatas krajanySvetelný koreň (Dioscorea batatas, Yam čínsky) patrí medzi takzvané superpotraviny a hovorí sa o ňom ako o rastline budúcnosti. Svetelný koreň je špeciálny druh koreňa Yam. Vďaka špecifickému spôsobu pestovania sa od ostatných rastlín líši svojimi neobvyklými, veľmi významnými kvalitami. 

Svetelný koreň obsahuje látky pôsobiace veľmi priaznivo na ľudský organizmus. Pomáha voľnému prúdeniu životných síl, dodáva ľuďom vitalitu, pevné zdravie, fyzickú silu a mladiství vzhľad. Nemá negatívne vlastnosti zemiakov, má schopnosť uzdravovať a posilňovať imunitný systém. 

Dioscorea batata - Svetelný koreň bol dovezený z Číny, kde sa pestuje hlavne ako liečivá rastlina. Jeho pestovanie siaha tisíce rokov do histórie. Od roku 1753 podľa Carla Linného nesie názov Dioscorea, ktorý získala na počesť slávneho antického botanika Pedania Dioscorida, ktoreho dielo De Materia medica vychádza z poznatkov okruhu Platónovej akadémie. Renesančnému svetu sprostredkoval toto antické dielo Pietro Andrea Mattioli vo svojom slávnom herbári, ktorý z Dioscorida vychádza. V takzvanom Vojničovom manuskripte nájdeme indície, že Svetelný koreň pestovali už v starovekej Atlantíde. Tento manuskript je pripisovaný františkánovi Rogerovi Baconovi. 
  vojnicov rukopis svetelny korendioscorea batata svetelny koen
Vojničov manuskript

Zvláštnosť a jedinečnosť Svetelného koreňa
Rudolf Steiner
Dr. Rudolf Steiner
Zvláštnosť svetelného koreňa však nespočíva len v hojnosti a merateľnosti obsiahnutých látok a v ich vyváženom pomere, ale predovšetkým v tom, že hľuza má veľkú a jedinečnú schopnosť ukladať svetelný éter dôležitý pre ľudské telo a pôsobiaci ako aktivátor pri budovaní vnútorných a vonkajších síl potrebných pre našu imunitu a psychickú vyrovnanosť. Na túto jedinečnú vlastnosť upozornil v minulom storočí aj Dr. Rudolf Steiner. Aby sa zachovala jedinečná schopnosť svetelného koreňa - schopnosť ukladať svetelný éter - je nutné dodržiavať pri jeho pestovaní a spracovaní isté pravidlá. Preto pojem "Svetelný koreň" má označovať potraviny a ďalšie výrobky obsahujúce iba tento koreň alebo list. Nutnosť Jam čínsky nazvať novým menom vzišla z pestovania mnohých druhov yamov. Druh Dioscorea batatas s vlastnosťou uchovávania svetelného éteru vychádza z pôvodného jamu (čínsky Shan Yao). Všetky ostatné druhy yamov sa z nich vyvinuli. Pri ostatných druhoch jamu totiž požadovaná jedinečná vlastnosť nebola preukázaná. Od roku 1996 sa pod vedením Ralfa Rößnera pestuje vo veľkom rozsahu na celom svete.


Pretože schopnosť ukladať svetelný éter je bežne takmer nevnímateľná, opísal Ralf Rössner sedem vonkajších znakov, podľa ktorých možno Svetelný koreň od ostatných yamov odlíšiť:

  • Schopnosť uchovávať svetelný éter je v podstate spojená s výraznou tendenciou hľuzy rásť do hĺbky. Ak je svetelný koreň kultivovaný v materskom humuse, môže koreňová hľuza vrastať do hĺbok viac ako dva metre. (Dôsledok takto sťaženého pestovania nás nesmie zvádzať k tomu, aby sme chceli túto bytostne podmienenú vlastnosť pestovania utlmiť.)
  • Poloha listov na výhonkoch je nápadne "živá"- listy môžu rásť na výhonku po úsekoch proti sebe, striedavo, jednotlivo, v páre či dokonca v trojici.
  • Listy Svetelného koreňa majú červenofialový okraj. Neskôr sa červená farba z listou stráca.
  • Rezné plochy hľuzy musia byť po uschnutí snehovo biele. (To svedčí o tom, že po fyziologickej stránke tu neprebiehajú žiadne procesy oxidácie.)
  • Tvorí len čisto samčie alebo čisto samičie rastliny. Schopnosť ukladať svetelný éter majú výhradne samčie rastliny. (Do dôsledku vzaté môžeme z tohto dôvodu označovať ako Svetelný koreň iba tieto.)
  • Pri zbere udrie do očí aj necvičeného pozorovateľa svetelnosť hľúz, ktoré sú mimoriadne citlivé, krehké a zraniteľné a "stvrdnú" až v priebehu nasledujúcich hodín.
  • Svetelný koreň spôsobuje aj v malých dávkach nápadný pocit sýtosti. (Čo sa fyziológie výživy týka nemožno na základe meraní obsahových látok tento jav vysvetliť.)
 
„Malo by sa podariť, aby v Európe zdomácnel a nahradil zemiaky ako hlavnú potravinu.„ Túto vetu predniesol Dr. Rudolf Steiner, zakladateľ antropozofie, na konci svojho poľnohospodárskeho kurzu, ktorý vyvrcholil 17. júna 1924 na panstve Koberwitz v Sliezsku. Ešte toho roku Wolfgang Waschmuth odišiel vyzbrojený Steinerovými inštrukciami do Číny, odkiaľ priviezol dva exempláre koreňa, ktoré boli vysadené pri Goetheane v Dornachu. Toho sa už Rudolf Steiner nedožil. Na ďalšie osudy Svetelného koreňa potom dohliadala holandská lekárka Ita Wegman, ktorá spoločne s ním stála pri zrode antropozofickej medicíny. Po pestovateľských neúspechoch grófa Adalberta von Keyserlingk a pestovateľa osív a učiteľa záhradníctva Petra Ratzi sa v roku 1996 po približne sedemročnom výskume podarilo vynájsť vhodnú pestovateľskú metódu Ralfovi Rößnerovi, viazačovi kníh, pastierovi oviec a učiteľovi záhradníctva. Odvtedy sa koreň začal pestovať na celom svete.
ralf rossner so svetelnym korenom
Ralf Rossner so Svetelným koreňom pri slnečnej sušičke

Svetelný koreň je vysoko účinný prostriedok posilňujúci imunitu:
  • vhodný pri poruchách imunity a chronickej únave
  • omladzuje a celkovo vitalizuje
  • posilňuje a pôsobí na slezinu, obličky a pľúca (kašel, dušnosť)
  • upravuje a podporuje trávenie
  • zdroj kremíka - pôsobí na kožu a vlasy, výsledkom je hladká a hebká pleť, lesklé a silné vlasy
  • stimuluje žľazy s vnútornou sekréciou (hypofýza, štítna žľaza...)
  • harmonizuje hladiny cukru a cholesterolu v krvi
  • má priaznivý vplyv na hormonálnu nervovnováhu u žien, na menštruačné bolesti a klimaktérium (prechodové ťažkosti), vnútorné emocionálne dysharmónie u žien
  • pôsobí ako afrodisiakum a vyživuje esenciu semena
  • používa sa ako prírodné antidepresívum, má ukľudňujúci efekt
  • pomáha pri migrénach a nespavosti
  • upravuje problém s častým močením - polyuria

svetetelny koren dioscorea batatas mKonzumácia Svetelného koreňa
Svetelný koreň sa dá konzumovať surový, varený, sušený. Zdravotne sa čerstvý koreň na začiatku konzumuje po jednom koliesku krájaný keramickým nožom, nie kovovým (5-10 mm podľa hrúbky) pravidelne na lačno prvé 3 týždne. Potom je dobré dať si 2-3 dni pauzu a pokračovať v užívaní. Aj vo veľmi malých porciách vyvoláva svetelný koreň výdatný pocit sýtosti. Sušením ani tepelnou úpravou sa posilňujúce účinky nestrácajú, len chuťový zážitok je iný. Pre Svetelný koreň je typické, že obsahuje slizovité látky. Na reze je biely, chutí neutrálne, ľahko sladkasto a lahodne. Je krehký a chrumkavý ako biela reďkovka. Konzumuje sa lúpaný alebo nelúpaný. Vhodný na chleb, do šalátov, ako príloha k jedlu, do polievok i rôznych zeleninových zmesí. Varený chutí ako veľmi dobrý zemiak. Skladuje sa podobne ako koreňová zelenina, najlepšie vo vlhkej pivnici v piesku alebo voľne položený na chladnejšom mieste mimo dosah elektomagnetického žiarenia, teda nemal by byť skladovaný v chladničke.